Meslekî eğitime basın gözüyle bakıldı  
Meslekî eğitime basın gözüyle bakıldı

Meslekî eğitime basın gözüyle bakıldı

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünce Antalya´da düzenlenen, “Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği“ konulu 2. Eğitim Kongresi, “Basın Gözüyle Mesleki ve Teknik Eğitim“ konulu panel düzenlendi. 

Meslekî eğitime basın gözüyle bakıldı

2. Eğitim Kongresi’nin son gününde, "Basın Gözüyle Mesleki ve Teknik Eğitim" konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü gazeteci Fadime Özkan’ın yaptığı panele gazeteci Nuran Çakmakçı, Safure Cantürk,  İkram Bağcı ve Figen Atalay katıldı.

 

Hürriyet Gazetesi editörü Nuran Çakmakçı, paneldeki konuşmasında Türkiye´de meslek liselerinin yıllarca ihmal edildiğini savundu. Kamuoyunda "Bir yeri kazanamadı meslek lisesine gidiyor" algısının bulunduğuna işaret eden Çakmakçı, öncelikle bu algının MEB, sektör ve medya işbirliğiyle değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Kendisinin de mesleği sektörden öğrendiğini aktaran Çakmakçı, mesleki ve teknik eğitimde iyi örneklerin yazılması ve bu liselerin teşvik edilmesi gerektiğini anlattı.  Meslek liselerinin pek çoğunu gördüğünü ifade eden Çakmakçı, bu okullarda alt yapının önemli bir sorun olduğunu dile getirdi. Meslek lisesi öğrencilerin stajlarının son sınıfta yapılmaması gerektiğinin altını çizen Çakmakçı, öğrencilerin "üniversite sınavı" kaygısıyla staja tam olarak odaklanamadığını ifade etti.

 

Sabah Gazetesi muhabiri Safure Cantürk de meslek liselerine yönelik algının değiştirilmesi için medyanın önemli bir güç olduğunun altını çizdi. Mesleki ve teknik eğitim okul öğrencilerinin ötekileştirildiğini savunan Cantürk, bu öğrencilerin hem akademik, hem mesleki eğitim aldığını, hem de işletmelerde beceri eğitimleri aldığını belirterek, bu öğrenciler için ayrı bir üniversite sınavı yapılabileceği önerisinde bulundu. Cantürk, Organize Sanayi Bölgelerindeki okulların önemli bir potansiyelinin bulunduğuna işaret etti.

 

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Figen Atalay da meslek liselerinde itibar sorununun giderilmesi için yapılacak çalışmaları kamuoyuna duyurma konusunda destek olmaya devam edeceklerini söyledi. Diriliş Postası köşe yazarı İkram Bağcı ise kongrede görüştüğü bazı işverenlerin "tornacı ustası arıyorum. 5 bin lira maaş vereceğim ama bulamıyorum" sözlerini aktararak, "Ama neden işsizlik yüzde 10 oranlarına dayandı. İşverenler var ama işsizlik sınırı yüksek. Bundan sonra zaten mesleki eğitimin önemi ortaya çıkıyor." değerlendirmesini yaptı.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.